Nederlanders zoeken steeds meer online naar informatie over gezondheid en leefstijl. Daarnaast gebruiken Nederlanders ook steeds vaker het internet om een afspraak te maken met een medisch specialist of voor het kopen van medicijnen. Hierin is Nederland vooruitstrevend binnen Europa. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018’ van het CBS.

Gezondheidsinformatie online

Van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder zocht in 2018 twee derde online naar informatie over gezondheid en leefstijl. Zij zoeken het meest naar informatie over ziekten, voeding of beweging. Vrouwen (71%) zijn vaker op zoek naar dit soort informatie dan mannen (63%). Ook zijn het vooral 25- tot 45-jarigen die zoeken naar informatie online; tachtig procent van de personen in deze leeftijdsgroep had dit in 2018 gedaan. Het grootste aandeel dat googelt naar ziektes en leefstijlgewoonten zijn hoogopgeleid.

Naast het zoeken van informatie over ziekte en leefstijl, gebruiken Nederlanders ook vaker het internet voor het maken van een afspraak met een huisarts of medisch specialist. Een kwart van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder maakte in 2018 gebruik van het internet voor het maken van een afspraak. Ook worden er meer medicijnen online gekocht. In 2012 kocht nog geen drie procent van de Nederlanders medicijnen via internet, in 2018 is dit gestegen naar tien procent.

Koploper van Europa

Nederland is koploper van Europa in het online zoeken van informatie over gezondheid. Bij het maken van een afspraak via internet komt Nederland op de vierde plek met 27 procent. Hier kwam Finland op de eerste plaats. Het online aanschaffen van medicijnen is minder gangbaar, hiermee komt Nederland op de vijfde plek met elf procent. Medicijnen worden vaker online aangeschaft in Duitsland, Zweden en Denemarken.


Bron: CBS

Terug naar overzicht