De meeste zorgverzekeraars hebben de premie's ondertussen bekend gemaakt en het zal u niets verbazen dat de premie voor zowel de basis als aanvullende verzekering fors zijn gestegen. De pakketten zijn verder uitgekleed, dus u gaat meer betalen voor minder zorg. Daarnaast wordt ook de vrije artsen/ziekenhuiskeuze verder ingeperkt. De zorgverzekeraars proberen zoveel mogelijk te sturen binnen de zorg, waarbij meestal niet gekeken wordt naar de kwaliteit van de geboden zorg, maar vooral naar het prijskaartje. Voor u is het dus noodzakelijk om goed te kijken wat u graag opgenomen ziet in uw aanvullende verzekering en wat de bijbehorende premie dan is. Wilt u een volledige dekking voor fysiotherapie, vindt u bijvoorbeeld een pakket met 12 behandelingen fysiotherapie op jaarbasis voldoende of betaald u alle kosten zelf, wanneer u de fysiotherapeut in 2021 bezoekt. Het kan u veel euro's schelen als u zich de komende weken verdiept in de mogelijkheden en de kosten. Een uitzoekerij, waarbij sites als b.v. independer of zorgzoeker kunnen helpen. U dient zich wel te realiseren, dat veel van deze sites betaald worden door de zorgverzekeraars zelf, dus echt onafhankelijk zijn deze sites niet, al doen zij dit wel zo voorkomen.

Voor de fysiotherapie het volgende:

  • De gemiddelde premie voor een verzekering met onbeperkte fysiotherapie ligt op maar liefst 1.588 euro op jaarbasis. Dat is maar liefst 835 euro meer dan vorig jaar, ofwel een ruime verdubbeling in de kosten.
  • Voor consumenten die online overstappen is het alleen bij VvAA nog mogelijk om een dekking te kiezen voor onbeperkte fysiotherapie. Bij ONVZ en PNOzorg dien je telefonisch contact op te nemen.
  • Bij alle drie de verzekeringen worden gezondheidsvragen gesteld aan de verzekerde, bijvoorbeeld over bestaande medische aandoeningen.

Bezuinigingen

Niet alleen onbeperkte fysiotherapie wordt steeds schaarser. Ook het aantal aanvullende verzekeringen met ruime dekking wordt steeds beperkter of duurder.

In 2020 werden er al een aantal pakketten met hoge fysiodekking geschrapt, bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden (Top), De Amersfoortse, Stad Holland en UMC. Bij andere verzekeraars werd de dekking verlaagd, zoals bij CZ, VGZ en Univé. Verder gingen veel verzekeringen in premie omhoog.

In 2021 zet dit beeld zich verder voort:

  • Bij CZ wordt de fysiovergoeding van pakketten Top en 50+ verlaagd met respectievelijk 4 en 2 behandelingen.
  • Nationale Nederlanden schrapt pakket (Comfort) met de meest uitgebreide dekking voor fysiotherapie.
  • Bij Promovendum en National Academic had men voorheen via pakket AV Excellent of Aanvullend 3 recht op 40 behandelingen fysiotherapie. Dat zijn er volgend jaar nog maar 32.
  • Vrijwel alle verzekeringen die fysiotherapie vergoeden worden volgend jaar duurder.Wij wensen u veel succes en sterkte bij uw zoektocht!Terug naar overzicht