Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking. Artrose is dus geen verouderingproces. 


Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit: het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Deze vervormingen beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Zenuwen kunnen bekneld raken, dat pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaakt. Het gewricht kan gaan "kraken".

Voorheen werd gedacht dat artrose een ziekte van alleen het kraakbeen is, terwijl we nu weten dat het juist een ziekte van het hele gewricht is. En dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. De aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Met adviezen over belasten, belastbaarheiden leefregels kunnen wij u bij Fysiothearpie Elswout van dienst zijn. Dit naast bijvoorbeeld een oefenprogramma of conditieverbetering.

Intereresse? Bel 023-5445546 of mail naar: praktijk@fysioelswout.nl