Knieslijtage

Knieslijtage/artrose

Het kniegewricht is het scharnier tussen het boven- en onderbeen en vormt samen met de knieschijf een complex gewricht, waarbij het strekken en het buigen van het been de belangrijkste beweging zijn.

Artrose of slijtage

Bij artrose gaat de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit, het kraakbeen wordt dunner en er ontstaat schade aan het kraakbeen. Artrose of slijtage is een ouderdomsproces, maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een groeistoornis, een ongeluk, ontstekingen of overbelasting. Er zijn verschillende gradaties bij artrose van 1 tot 4.

Graad 1 wil zeggen een minimale schade van het kraakbeen en geen klachten. Bij Graad 4 is er ernstige schade, zijn er vaak waarneembare misvormingen van het kniegewricht een heeft de patiënt veel pijn en is ernstig beperkt in zijn dagelijkse gebeurenSymptomen

Opstart problemen, stijfheid van de knie, zwelling, pijn, instabiliteit en  kraken van de knie. De klachten kunnen qua intensiteit verschillen per patiënt.In eerste instantie kunt u veel baat hebben bij fysiotherapie/oefentherapie, pijnstilling en advies m.b.t. bewegen, en gewicht ( lifestyle ). In een later stadium is vaak een Total knee ( nieuwe knie ) de oplossing.

Fysiotherapie Elswout is aangesloten bij artrosenetwerkwestnederland, een samenwerkingsverband met het Spaarne Gasthuis.

Meer info: 023-5445546 of 06-46451839 of maak een afspraak.