De schouder bevat net als veel andere gewrichten in het lichaam verschillende slijmbeurzen (bursa). De slijmbeurs of bursa is een soort van kussentje gevuld met geleiachtige vloeistof, het zorgt ervoor dat het gewricht wrijvingsloos kan bewegen en als stootkussentje. De slijmbeurzen bevinden tussen de schouderkop en het schouderdak

Een slijmbeursontsteking van de schouder ontstaat in de meeste gevallen door het herhaalde of langdurig uitvoeren van bepaalde handelingen van de schouder. Denk hierbj aan handelingen als tillen, liggen, duwen en trekken of bij het uitvoeren van sporten als tennis & softbal. Door de overbelasting ontsteekt de bursa (zakje gevuld met vloeistof) en zal er forse pijn in de schouder optreden. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontsteken van de schouder, zoals slechte houding, botachtige afwijkingen, inadequate warmining up, slechte techniek, slechte training, onvolledig herstel van een eerder blessure in de schouder en een spierdisbalans.


De slijmbeurs kan ook na bijvoorbeeld een val ontsteken, met als gevolg dat dit forse pijnklachten veroorzaakt in de schouder. De slijmbeurs zal bij de (steriele ) ontsteking zwellen, waardoor het zeer pijnlijk en lastig wordt om de arm  te heffen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat pijnstillers/ontstekingsremmers weinig tot geen resultaat hebben, zeker niet op de langere termijn. Ook de  nog veelvuldig toegepaste cortison injectie heeft volgens de wetenschap weinig resultaat, alleen een kortdurend pijnstillend effect is aangetoond. Op da langere termijn is de injectie schadelijk voor het gewrichtskraakbeen/kapsel en de pezen.

Fysio- en oefentherapie zijn waardevoller en goedkoper, dan medicatie, injecties en opereren.

Meer info bel: 023-5445546 / 06-46451839 of maak een afspraak