BPPD

Wat is BPPD?

Benigne Paroxysmal Positional Duizeligheid (BPPD) wil zeggen een goedaardige, aanvalsgewijze, positieafhankelijke draai duizeligheid.
BPPD wordt veroorzaakt door losgebroken oorsteentjes. Deze oorsteentjes bevinden zich in het binnenoor en rusten hier in een gelachtige massa op trilharen. Buiging van de trilharen informeert de hersenen over evenwicht en positie. De oorsteentjes kunnen losraken en zich verplaatsen tot in één van de half cirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd maar bij BPPD vindt ook prikkeling plaats op momenten dat dit niet zou moeten gebeuren met duizeligheid tot gevolg.

Hoe herkent u BPPD?

Kenmerk van BPPD is draaiduizeligheid, aanwezig enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit is een kenmerkend verschil van BPPD met andere vormen van duizeligheid.

Behandeling BPPD

De behandeling door het bestaat uit het verplaatsen van de 'oorkristallen' vanuit het gevoelige deel in het oor naar een minder gevoelige locatie in het oor. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley manoeuvre. Bij deze methode worden vier opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt waarbij iedere beweging ongeveer 30 seconde wordt aangehouden. Daarnaast kunnen Brandt-Darhoff oefeningen thuis worden gedaan als niet duidelijk is aan welke kant het evenwicht orgaan is aangedaan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het behandelen van BPPD?
Neem dan contact met ons op 023-5445546 / 06-46451839 of maak direct een afspraak.