Kraakbeenherstel door nieuwe toepassing


Kraakbeenherstel door nieuwe toepassing

Het onderzoek naar het effect van hydrogel bij kraakbeenschade gaat een tweede fase in! Kan je met een injecteerbaar, vloeibaar implantaat kraakbeendefecten die zijn ontstaan na bijvoorbeeld een (sport)ongeval herstellen? Zodat géén verdere schade als artrose ontstaat?

Over het onderzoek

Afgelopen voorjaar is bij de eerste patiënt als proef gel in het kniegewricht geïnjecteerd. Dat was een mooie mijlpaal na jaren van onderzoek naar de juiste samenstelling van de gel en de toepasbaarheid ervan. Volgende maand gaat de tweede fase van deze klinische trial in. De komende jaren zullen in totaal 46 patiënten worden gevolgd.

Hoe werkt de hydrogel?

Je zou de hydrogel kunnen zien als een soort vloeibaar implantaat, vertelt prof. dr. Marcel Karperien aan de Universiteit Twente die de gel ontwikkelde. “De gel is vloeibaar bij inspuiting, maar eenmaal geïnjecteerd zal deze net als een componentenlijm uitharden.” Uiteindelijk wordt zo het hele defect opgevuld.

Karperien vervolgt: “De hydrogel bestaat onder andere uit suikerpolymeren, dat zijn stoffen die van nature ook voorkomen in het kraakbeen. Het materiaal biedt een structuur waarin kraakbeencellen kunnen ingroeien. Zo wordt er nieuw kraakbeen aangemaakt terwijl de gel langzaam afbreekt. Het kraakbeendefect is na verloop van tijd helemaal hersteld en opgevuld met nieuw kraakbeen.”

Oplossing voor miljoenen mensen met kraakbeenschade

Dr. Roel Custers, orthopedisch chirurg in het UMC Utrecht en betrokken bij het onderzoek, is hoopvol gestemd. “Natuurlijk moeten we het eerst zien en dan geloven, maar alle seinen staan op groen. De hydrogel zou best weleens een oplossing kunnen gaan bieden voor miljoenen mensen die het risico lopen op verdere, ernstige kraakbeenschade na een ongeval of blessure. Door reparatie met de gel willen we voorkomen dat uiteindelijk artrose ontstaat.”

De klinische studie richt zich op kleine kraakbeenbeschadigingen van maximaal twee vierkante centimeter in het kniegewricht. Dit soort beschadigingen komt veel voor en ontstaat vaak door een ongeval of blessure.

Hydrogel moet artrose voorkomen

“De huidige behandeling van kleine kraakbeenbeschadigingen is niet ideaal”, zegt Custers. “We zien dat klachten na een aantal jaar vaak weer terugkomen en verergeren, waardoor zich artrose kan ontwikkelen. Het zijn veelal jonge mensen bij wie dit speelt. De onderzoeksgroep voor de behandeling met hydrogel bestaat daarom ook uit patiënten tussen de achttien en vijftig jaar die nog geen artrose hebben.”Bijdrage aan de gezondheidszorg én aan de samenleving

Het zal nog even duren voordat het onderzoek volledig is afgerond en de behandeling beschikbaar is voor grote groepen patiënten. “We blijven zo vasthoudend omdat we erin geloven”, zegt Karperien. “Als we deze bijdrage aan de gezondheidszorg kunnen leveren dan leveren we uiteindelijk ook een belangrijke bijdrage aan het oplossen van problemen in de samenleving. Dat is uiteindelijk waarom ik ooit voor deze richting in de wetenschap heb gekozen, dat je een technologie ontwikkelt met zo’n waardevolle toepassing.”

Bron: Fysioforum