'Lucht in steden te ongezond om in te werken'

De luchtkwaliteit in veel Nederlandse steden is zo slecht, dat je er officieel niet in zou mogen werken. Dat concludeert Milieudefensie op basis van een recent onderzoek van de Gezondheidsraad. 

Eerder deed de Gezondheidsraad onderzoek naar de risico's voor mensen die bij hun werkzaamheden, bijvoorbeeld in garages, te maken hebben met dieseldampen. In de studie concludeerde de raad dat werknemers op hun werkplek aan maximaal 1 microgram roetdeeltjes per kubieke meter lucht zouden mogen worden blootgesteld. De concentratie roet in de buitenlucht ligt echter hoger dan dat en langs drukke wegen ligt deze zelfs twee keer zo hoog, meldt Milieudefensie. 

Ongezonde lucht

Anne Knol van Milieudefensie: "Wat op de werkplek dus ontoelaatbaar is en in principe verboden zou moeten zijn volgens de Gezondheidsraad, is de dagelijkse praktijk in onze buitenlucht." Volgens haar is de lucht in onze steden zo ongezond, dat je er niet eens in zou mogen werken. "Dat is natuurlijk volslagen idioot. We moeten in die lucht niet alleen werken, maar ook opgroeien, spelen, fietsen en oud worden. De politiek moet ons veel beter beschermen, want we kunnen niet kiezen welke lucht we inademen," aldus Knol. 

Doden door luchtvervuiling

Elk jaar sterven in Nederland meer dan 20.000 mensen aan aandoeningen die zijn veroorzaakt door luchtvervuiling, meldt Milieudefensie op basis van een recente Europese studie. 

Milieudefensie startte in 2016 een rechtszaak tegen de staat om meer maatregelen te eisen tegen luchtvervuiling. Op 7 mei doet het gerechtshof in Den Haag een uitspraak in hoger beroep in de zaak. 

Bron: Gezondheidsnet